Domácí hamburger

Výpis receptů

Ingredience:

  • ŽEMLE
  • Hladká mouka: 140 g
  • Droždí: 10 g
  • Vejce: 1 ks
  • Vlažná voda: 80 ml
  • Olej: 1 lžička
  • Sůl: 1 lžička
  • MASO
  • Hovězí mleté maso (popřípadě loupaná plec): 400 g
  • Cheddar: 2 plátky
  • Salát: 1 list
  • Majonéza
  • Česnek: 1 stroužek
  • Rajče: 1 kus
  • Červená cibule: 1 kus
  • Čerstvé oregano

Příprava:

Žemle

Droždí smícháme s lžičkou cukru a utřeme do tekuta. Přilijeme trochu vlažné vody, promícháme a necháme chvíli odpočívat na teplém místě. Do mouky a přidáme lžičku soli. V hrnku rozšleháme vejce, přilijeme olej a zbytek vlažné vody a vše promícháme.
Jakmile máme kvásek vzešlý, přilijeme ho k mouce a přidáme i obsah hrníčku. Vše vypracujeme v hladké těsto. Pokud se hodně lepí, přidáme trochu mouky (ne moc, abychom neměli žemle tuhé). Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na 45 minut.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Pečeme na 180 – 200 stupňů. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby péct, dokud nezezlátnou, cca 15 minut.

Maso

Maso promícháme se solí, pepřem a nasekaným oregánem, vytvarujeme dvě placky a ogrilujeme na pánvi.

Žemli rozkrojíme, namažeme majonézou ochucenou pepřem a prolisovaným česnekem, přidáme salát, cibuli, položíme ogrilované maso, plátek čedaru, rajče a přiklopíme.

 

Za recept děkujeme Svátě Slezákové (zrzkavkuchyni.cz)

Proč se u nás registrovat?

Používáním těchto stránek souhlasíte s použitím cookies. více informací

Na našem e-shopu používáme cookies pro analytický nástroj Google Analytics. Více informací naleznete v článku Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů.

Zavřít