Pro zákazníky
Domácí hamburger
Výpis receptůIngredience:
- ŽEMLE
- Hladká mouka: 140 g
- Droždí: 10 g
- Vejce: 1 ks
- Vlažná voda: 80 ml
- Olej: 1 lžička
- Sůl: 1 lžička
- MASO
- Hovězí mleté maso (popřípadě loupaná plec): 400 g
- Cheddar: 2 plátky
- Salát: 1 list
- Majonéza
- Česnek: 1 stroužek
- Rajče: 1 kus
- Červená cibule: 1 kus
- Čerstvé oregano
Příprava:
Žemle
Droždí smícháme s lžičkou cukru a utřeme do tekuta. Přilijeme trochu vlažné vody, promícháme a necháme chvíli odpočívat na teplém místě. Do mouky a přidáme lžičku soli. V hrnku rozšleháme vejce, přilijeme olej a zbytek vlažné vody a vše promícháme.
Jakmile máme kvásek vzešlý, přilijeme ho k mouce a přidáme i obsah hrníčku. Vše vypracujeme v hladké těsto. Pokud se hodně lepí, přidáme trochu mouky (ne moc, abychom neměli žemle tuhé). Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na 45 minut.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Pečeme na 180 – 200 stupňů. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby péct, dokud nezezlátnou, cca 15 minut.
Maso
Maso promícháme se solí, pepřem a nasekaným oregánem, vytvarujeme dvě placky a ogrilujeme na pánvi.
Žemli rozkrojíme, namažeme majonézou ochucenou pepřem a prolisovaným česnekem, přidáme salát, cibuli, položíme ogrilované maso, plátek čedaru, rajče a přiklopíme.
Za recept děkujeme Svátě Slezákové (zrzkavkuchyni.cz)